Kopen » Nieuws » Helaas nog geen verruiming voor de 'contactberoepen'

Helaas nog geen verruiming voor de 'contactberoepen'

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 22:04

We keken hoopvol uit naar de persconferentie vanavond (21 april 2020) met de eerste aankondigen voor de verruiming van de maatregelen. We weten dat we ons zoveel mogelijk in moeten gaan richten op een 1,5-meter maatschappij. Hoewel de eerste basis-scholen en sportverenigingen daar nu mee aan de slag kunnen geldt dat helaas nog niet voor de vele andere 'contactberoepen' zoals de restaurants en persoonlijke verzorging die wij een warm hart toedragen.

Tijdens de persconferentie werd ook gesproken over de inzet van 'persoonlijke beschermingsmaatregelen', waar mondkapjes een deel van uitmaken. Er is momenteel nog geen duidelijkheid over het komende beleid voor deze persoonlijke beschermingsmaatregelen in de combinatie van maatregelen voor de verdere verruiming. Het RIVM gaat dit verder onderzoeken.

Kortom - er ligt nog geen advies voor het dragen van mondkapjes voor de niet-medische beroepsgroepen zoals we dat in een aantal omliggende landen al wel hebben gezien. Wij verwachten dat wanneer de beschikbaarheid van dergelijke persoonlijke beschermingsmaatregelen beter kan worden gegarandeerd dat ook in Nederland dit een ondersteunende maatregel gaat worden voor de verdere verruiming.

Het dragen van mondkapjes in de breedte wordt overigens ook niet afgeraden. Het dragen van mondkapjes is op zichzelf geen oplossing voor het voorkomen van COVID-19 infecties of andere besmettingen. Maar uit verschillende onderzoeken is wel duidelijk geworden dat het een bijdrage kan leveren in het verminderen van besmettingsgevaar in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld in de contactberoepen of wanneer men zich begeeft in de openbare ruimten en bijvoorbeeld het openbaar vervoer.


«   »