Kopen » Nieuws » OV-sector: Stel mondkapjes verplicht bij opschaling openbaar vervoer

OV-sector: Stel mondkapjes verplicht bij opschaling openbaar vervoer

Gepubliceerd op 1 mei 2020 om 21:16

De OV-sector vraagt het kabinet mondkapjes verplicht te stellen voor reizigers. De capaciteitslimiet bij een strikte naleving van de 1,5 meter afstand is nu namelijk al bereikt, schrijft het Nationaal Openbaar Vervoer Beraad (NOVB) in een brief aan staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

Verplichte mondkapjes moeten zorgen dat de afstandsregels in de trein, bus, metro en tram minder streng kunnen gelden dan daarbuiten. Het NOVB zegt dat de maximale capaciteit van alle ov-voertuigen "simpelweg ontoereikend" is, als de vraag naar het openbaar vervoer toeneemt.

Steeds meer landen verplichten op bepaalde plekken het gebruik van mondkapjes, zoals in supermarkten en het openbaar vervoer. De gedachte hierachter is dat mensen met een mondkapje op mogelijk minder besmettelijk zijn.

Volgens het RIVM heeft het houden van 1,5 meter afstand, goed wassen van de handen en niet aanraken van het gezicht hetzelfde effect. Het NOVB stelt nu voor om in een drukkere trein toch mondkapjes verplicht te stellen, zodat het openbaar vervoer kan blijven draaien.

Bron: NU.nl


«   »