Kopen » Nieuws » Mondkapjes in het OV vanaf 1 juni. Wat moet je weten. (Update 24 juni 2020)

Mondkapjes in het OV vanaf 1 juni. Wat moet je weten. (Update 24 juni 2020)

Gepubliceerd op 23 mei 2020 om 21:36

We wisten dat het eraan zat te komen, en inmiddels weten we meer. NU.nl heeft de richtlijnen in een video samengevat. Hierbij de korte uiteenzetting. NU.nl richt zich overigens vooral op de (NS) treinen, maar het geldt voor alle vormen van Openbaar Vervoer (spoor, weg en water).

  • Vanaf 1 juni 2020 moet iedere reiziger van 13 jaar en ouder verplicht een mondkapje dragen terwijl hij of zij in een voertuig meereist.
  • Het moet gaan om een niet-medisch mondkapje, dus zonder het FFP2 of FFP3 keurmerk.
  • Het moet een mondkapje voor eenmalig gebruik zijn -of- een textiel (katoenen) mondkapje - zelf gemaakt of zelf gekocht. Filter is optioneel. Maar het mag bijvoorbeeld niet een sjaal, hoge kraag of een sok zijn.
  • Voor elke reis moet een nieuw of gewassen mondkapje worden gebruikt. Dus reis je heen en terug op één dag, dan heb je twee schone mondkapjes nodig.
  • Je moet het mondkapje opzetten voordat je het voertuig instapt, dus het is niet verplicht op het station/bij de halte, maar wel 'ruimschoots' voor het instappen.
  • De intenties van boetes uitdelen is er niet, maar er kan theoretisch een boete van € 95,00 worden uitgedeeld voor het niet dragen van een mondkapje tijdens het gebruik van het Openbaar Vervoer.

 

Update 24 juni 2020: Met ingang van 1 juli wordt het reizen met het Openbaar Vervoer verder versoepeld. Mondkapjes blijven verplicht en alle plekken die ingericht zijn voor reizigers komen weer beschikbaar. Dit geldt naast stoelen ook voor sta-plaatsen, maar alleen als deze een daarvoor bedoelde 'lus' hebben aan het plafond. Dus ergens willekeurig gaan staan in een bus of treinwagon op een plek die niet specifiek is ingericht als sta-plaats is niet toegestaan.

 

Bron: Nu.nl

Deze informatie is in detail terug te vinden op de volgende sites van de Rijksoverheid:

 


«   »