Kopen » Nieuws » Busbedrijven staken - Waarom niet de mondkapjes regel uit het OV?

Busbedrijven staken - Waarom niet de mondkapjes regel uit het OV?

Gepubliceerd op 18 juni 2020 om 17:51

Net als veel andere bedrijven in de toeristische sector, heeft ook de touringcarbranche het zwaar. Doordat populaire attracties zoals De Keukenhof gesloten bleven en de bussen maar op een kwart van hun capaciteit mogen rijden, dreigen veel bedrijven onderuit te gaan. Daarom protesteerden buschauffeurs en ondernemers uit de branche woensdag op het Malieveld in Den Haag.

Maximaal twaalf mensen in een bus met vijftig stoelen

Ondernemers verwachten dat het weleens een hele tijd kan gaan duren voordat bussen mensen weer naar uitjes gaan vervoeren. "Scholen verplaatsen nu de schoolreis naar september of oktober. Maar het is helemaal niet zeker of alles dan weer normaal is. Ik verwacht ook niet dat de kerstmarkten doorgaan waar wij altijd naartoe rijden."

Het zit de busbedrijven dwars dat er voor hen andere regels gelden dan voor bussen in het openbaar vervoer. "Als een van onze bussen wordt ingezet als treinvervangend vervoer, dan geldt er een mondkapjes plicht en mag hij voor 40 procent vol zitten. Maar als hij wordt gebruikt voor een uitje, dan is dat ineens nog maar een kwart. Dat is niet uit te leggen", vindt Michel.

Bus vol bekenden of trein vol onbekenden

Daarnaast is het zo dat bij een georganiseerde busreis de deelnemers bekend zijn. Dus mocht er een besmetting worden geconstateerd dan kan direct worden bepaald welke groep mensen er kan worden benaderd voor het testen en om verdere voorzorgsmaatregelen te nemen. Overigens geldt dit ook voor de OV bis waar men op basis van de OV Chipkaart in de bus de reizigers zou kunnen identificeren. Maar dan hebben we het over een veel grotere doorloopsnelheid. Bovendien geldt dit voor veel treinreizen bijvoorbeeld niet.

 

Lees het volledige artikel op nu.nl


«   »