Kopen » Nieuws » Controversie over mondkapjes in Amerika (The Washington Post)

Controversie over mondkapjes in Amerika (The Washington Post)

Gepubliceerd op 20 juni 2020 om 20:30

In Europa kunnen we inmiddels weer na gaan denken over een vakantie 'over de grens'. Maar reizen buiten Europa wordt nog steeds afgeraden. Bijvoorbeeld ook Amerika, waar ze nog steeds worstelen om de eerste Corona golf te bedwingen. 'Flatten the curve' is in Europa inmiddels gelukt - met en zonder mondkapjes.

In Amerika kent het het grootste aantal besmettingen in de wereld, en na een kleine dip laat het aantal dagelijkse besmettingen weer een stijgende lijn zien. De aanpak in Amerika is al erg verdeeld in een land wat in principe wordt bestuurd door één president. En ook het beleid rondom mondkapjes laat grote verdeeldheid zijn, zowel geografisch als onder de publieke opinie.

Bijgaande een vertaling van een artikel van The Washington Post waarin deze verdeeldheid wordt uitgelegd.

Afbeelding: © Ethan Miller/Getty Images

JACKSONVILLE, Florida - Max Parsell draagt geen mondkapje tijdens deze coronavirus pandemie en is ook niet van plan om te beginnen. Het is een principekwestie.

"Het maken van individuele beslissingen is de Amerikaanse manier," stelt Parsell, een 29-jarige lineman voor een energiebedrijf, toen hij zijn lunch ophaalde bij een barbecue restaurant op een landelijk kruispunt ten zuiden van Jacksonville. "Ik houd sociale afstand van je als je dat wilt, maar ik wil niet dat de overheid me gaat vertellen dat ik een mondkapje moet dragen."

Parsell hoeft zich geen zorgen te maken: Gouverneur Ron DeSantis (Republikein) heeft het dragen van maskers hier in Florida niet verplicht gesteld. Dat is in schril contrast met wat er gebeurt meer dan 2.000 mijl afstand in Californië, waar gouverneur Gavin Newsom (Democraat) op donderdag reageert op de stijgend aantal besmettingen door het het verplichten van een mondkapje.

In dit uitgestrekte, heterogene land is de pandemie weer iets geworden om de Amerikanen te verdelen.

 

Het dragen van mondkapjes is voor sommige mensen gekoppeld aan bredere overtuigingen en politieke voorkeuren. Zoals zoveel kwesties geworteld in wetenschap en geneeskunde, is de pandemie nu volledig verstrikt met ideologisch overtuigingen. Dit heeft zich al eerder afgespeeld: helmen voor motorrijders, veiligheidsgordels in auto's, rookverbod in restaurants. Al die maatregelen leidden tot discussies over persoonlijke vrijheid.

Nu zijn het mondkapjes en het coronavirus, met gezichtsbedekking die opkomt als een symbool voor wat de natie verdeeld. Een golf van recente studies steunt het dragen van mondkapjes als middel om overdracht van het coronavirus te beperken, dat uiteindelijk de ziekte covid-19 veroorzaakt. Voor veel mensen vertegenwoordigd het dragen van mondkapjes het naleving van de burgerlijke plicht en de bereidheid om individuele offers te brengen voor het grotere goed van de volksgezondheid. Voor anderen symboliseren mondkapjes de overmacht van de overheid en een schending van persoonlijke vrijheid.

President Trump draagt geen masker, ook niet in het gezelschap van stafleden en terwijl andere ambtenaren dat wel doen. Zijn perssecretaris, Kayleigh McEnany, zei vrijdag dat ze geen mondkapje zal dragen op de Trump rally zaterdag in Tulsa. "Het is een persoonlijke beslissing. Ik ben regelmatig getest," zei McEnany. "Ik heb het gevoel dat het veilig is voor mij om geen mondkapje te dragen, en ik ben in overeenstemming met CDC richtlijnen waar mondkapjes worden aanbevolen maar zijn verplicht."

De steeds verder verdiepende politisering van mondkapjes bereikte deze week een kookpunt toen een activist uit North Carolina een mondkapje in brand stak om een hot-dog worst op te warmen.

 

Deze vertoning kwam nadat gouverneur Roy Cooper (D) zei dat hij overwoog mondkapjes te verplichten in de openbare ruimte. Leden van de groep Reopen N.C. plaatsten video's en afbeeldingen op Facebook waarin ze mensen instrueerden om "je muilkorf te verwijderen omdat je geen schaap bent" en "de muilkorf te drenken in benzine".

De vele mensen in de Verenigde Staten die twee maanden geleden plotseling werden gealarmeerd over de verspreiding van deze onzichtbare ziekteverwekker zijn de afgelopen weken alweer mobieler geworden en minder consequent in het houden van afstand. "Het is net alsof deze grote, gigantische, afschuwelijke dingen niet zijn gebeurd", zei Jennifer Nuzzo, een epidemioloog  van Johns Hopkins University na een verblijf in de buurt van New York City waar ze getuige was van mensen die samenkomen zonder mondkapjes.

Maar ze begrijpt dat mensen Corona-moe zijn. Ze hebben opties nodig, zegt ze, zodat ze belangrijke delen van hun leven weer op kunnen pakken terwijl ze veilig blijven. "Kunnen we creatief zijn?" Ze verwacht dat het nodig is, want we kunnen niet zomaar 'nee' blijven zeggen.

De traditionele nadruk op de rechten van individuen onderscheidt de Verenigde Staten van vele andere landen, zegt Anthony S. Fauci, directeur van het Nationale Instituut van Allergie en Besmettelijke Ziekten.

 

"Ik hou er niet van om mensen te zien in cafés zonden een mondkapje" zei Fauci in een interview, maar hij voegde eraan toe: "We kunnen burgemeesters en gouverneurs hebben die het juiste ding zeggen, maar dat werkt niet vanwege de individuele geest van ons land - we luisteren niet naar autoriteit. Kijk naar Korea, kijk naar Japan - als de autoriteiten iets zeggen, man, het wordt gedaan." Het Amerikaanse grondrecht kan de volksgezondheidsmaatregelen bemoeilijken, erkende hij.

"Als je te maken hebt met infectieziekten, dan zal een klein percentage van de mensen die niet meedoen een impact hebben op de hele bevolking," zei hij.

De Verenigde Staten heeft veel meer coronavirus infecties dan enig ander land. Het heeft de meeste covid-19 sterfgevallen. Het laatste dodental beslaat 117.000.

Hoewel New York City en andere steden in het noordoosten het aantal besmettingen en sterfgevallen terug hebben gedrongen, zit een groot deel van het land is nog steeds in zijn eerste golf van infecties.

De politieke structuur van het land gaf gouverneurs en burgemeesters het recht om zelf te beslissen hoe en wanneer de economieën weer worden geopend, en sommige waren gretiger dan anderen ondanks de aanhoudende verspreiding van het virus. Een voortdurende touwtrekken voor gezag tussen de staat en de lokale ambtenaren heeft zich grotendeels afgespeeld langs politieke lijnen.

In Wisconsin heeft het Republikeinse staatsbestuur de afgekondigde thuis-quarantaine van de Democratische gouverneur Tony, waarvan vele lokale leider hadden aangekondigd deze te negeren, met succes aangevochten. En in verschillende staten met Republikeinse gouverneurs, waaronder Arizona, Arkansas en Oklahoma, hebben Democratische burgemeesters zich gefrustreerd uitgelaten over een gebrek aan agressieve actie om de virale verspreiding te stoppen.

 

In Orange County, Californië heeft de raad van toezichthouders aangegeven dat het niet langer het dragen van mondkapjes lokaal af zal dwingen, daarmee gaan zin in tegen de wensen van de gezondheidszorg ambtenaren. In Nebraska heeft gouverneur Pete Ricketts (Republikein) aangegeven dat de lokale autoriteiten binnen zijn staat geen mondkapjes af mogen dwingen in gemeentelijke gebouwen - op straffe dat ze geen geld krijgen uit het potje voor het 'Federal Cares Act'.

AMC, een grote bioscoopketen, verklaarde dat het maskers niet zou verplichten om "niet in politieke controversies" te deel te nemen - om zich daardoor juist te mengen in de discussie. Om daarna op vrijdag, op basis van de dynamiek van de pandemie en de nieuwe ontwikkelingen, alsnog aan te kondigen dat mondkapjes gedragen moeten worden.

Vergeleken met vele andere landen hebben de Verenigde Staten ervoor gekozen om de maatregelen snel weer te verruimen, volgens onderzoekers van de Oxford University Blavatnik School of Government die een Index hebben samengesteld op basis van overheidsmaatregelen.

Juist nu zien verschillende staten, met name in het zuiden, midwesten en zuidwesten, nieuwe pieken in infecties.

 

"We zitten nu midden in deze ontvouwende crisis - deze orkaan recht voor ons op de radar", zei Michael T. Osterholm, een besmettelijke ziekte epidemioloog aan de Universiteit van Minnesota. "Toch gaan we nog steeds door met ons leven alsof we morgen nog steeds petunia's kunnen gaan planten."

Fauci beredeneerd dat de grote verschillen in reacties op het virus onder mensen in de Verenigde Staten de kenmerk van het virus zelf weerspiegeld: De effecten ervan zijn zeer uiteenlopend. Sommige mensen merken niets van een infectie. Anderen worden ernstig ziek. Sommigen sterven. Dat kan verwarrend zijn voor mensen. "De aard van de ziekte maakt je in de war. De aard van de ziekte stelt het open voor meerdere verschillende interpretaties van hoe ernstig dit is, en daarmee hoe ernstig je de ziekte moet nemen", aldus Fauci.

Wat deze verwarring is, is het feit dat succesvolle maatregelen op het gebied van de volksgezondheid, waaronder lockdowns en verplichtingen om mondkapjes te dragen, overbodig kunnen lijken. Er is geen gemakkelijke manier om te berekenen wat er zou zijn gebeurd als de maatregelen niet waren opgelegd.

 

Afgelopen Memorial Day weekend toonde een ontlading van vrij wil, getuige foto's van volgepakte zwembaden en overvolle clubs - zonder het dragen van mondkapjes - terwijl de ambtenaren van volksgezondheid met de handen in het haar zaten. Foto's van een drukt bezocht zwembad bij Backwater Jack's, een geliefde lokale plek aan het Meer van de Ozarks in Missouri, trok nationale aandacht.

Toen de Camden County Sheriff's Office aangekondigd dat het geen bevoegdheid had om deelnemers te verspreiden of de organisatie het 'Zero Duck Given" feest ter verantwoording te roepen, werd de Facebook-pagina van het departement overspoeld met berichten van dankbetuigingen.

Tot op heden hebben de gezondheidsinstanties nog niet vast kunnen stellen dat de bijeenkomst heeft resulteerd in de verspreiding van het coronavirus dat sommigen hadden voorspeld. Backwater Jack's heeft al een volgend feest gepland - "Zero Ducks Given, Fourth of July Edition".

De tegenstand voor mondkapjes lijkt te zijn toegenomen in de afgelopen weken, deels omdat de stijgingen ven besmettingen vooral zijn toe te wijzen aan steden en regio's die nog niet waren getroffen door het Corona virus.

 

Sinds Memorial Day zijn er ten minste tien staten waarbij het aantal covid-19 ziekenhuis opnames is gestegen met meer dan 10 procent, volgens een recente analyse. Niet alle staten rapporteren over covid-19 ziekenhuisopnames, dus de lijst kan langer zijn. Florida, bijvoorbeeld, kent een explosie aan nieuwe gevallen, maar rapporteert geen gegevens over ziekenhuisopnames.

In Arizona heeft gouverneur Doug Ducey (Republikein) onder de druk van lokale leiders een uitvoerende beleid herzien die het stadsbestuur tegenhield een eigen beleid voor gezichtsbedekking in te stellen. Binnen 48 uur na Ducey's besluit heeft Phoenix burgemeester Kate Gallego (Democraat) aangekondigd dat een mondkapje verplichting op de  agenda van de gemeenteraad staat. Tucson burgemeester Regina Romero (Democraat) kondigde ook een verplichting voor mondkapjes aan in haar stad.

Montgomery, Alabama de en omliggende steden zien in juni een enorme stijging van 73% van het aantal besmettingen. Ziekenhuizen in de regio hebben te maken met een druk op de intensive care afdelingen en benodigdheden. Maar toen de gemeenteraad stemde over een maatregel die mondkapjes in het openbaar verplicht zou stellen voor groepen van 25 of meer werd deze weggestemd. Een dag later kondigde burgemeester van Montgomery Steven Reed (Democraat) aan dat hij toch een bevel voor verplichte mondkapjes in het openbaar zou tekenen.

"Deze kwestie is te belangrijk, en de feiten spreken veel te overtuigend voor ons om geen actie te ondernemen", zei Reed op een persconferentie.

 

In Jacksonville houdt Debra Rease covid-19 nieuws nauwlettend in de gaten en maakt zicht zorgen. "Zodra de maatregelen worden verruimd onstaat er weer een piek", zei Rease, 68, een gepensioneerde leraar en maatschappelijk werker. "Mijn zussen, mijn neven ouder zijn dan 60 gaan nergens naartoe" zegt Rease. "Het enige wat ik doe, ik ga naar buiten bij mijn dochter in de tuin, of ik loop naar de brievenbus. Dat is het". En als mensen zich naar buiten wagen, zegt Rease, kan ze nauwelijks geloven dat ze geen mondkapjes dragen.

"Ik zie het en vraag mijzelf af: "Kijk je niet naar het nieuws?". De nummers gaan omhoog, niet naar beneden" zegt Rease. "Mensen zullen gewoon geduld moeten hebben en voorzichtig moeten zijn. Als de dokters zeggen dat je een mondkapje moet dragen, dan draag je masker".

 

Rease's familie woont al generaties lang in Jacksonville. De straat waar ze woont is vernoemd naar haar grootvader. Haar overgrootmoeder - Amelia Kohn - die stierf op de leeftijd van 112 toen Rease een klein kind was, was tot slaaf gemaakt in Zuid-Carolina om na de bevrijding te verhuizen naar Jacksonville. Rease mist haar bezoeken aan de kerk; voor de pandemie ging ze drie keer per week.

Rease schreef onlangs een brief aan Jacksonville burgemeester Lenny Curry (Republikein) waarin ze hem vraagt om zijn uitnodiging aan de Republikeinen voor de nationale conventie in hun stad in te trekken. "Met alles wat er gaande is met Covid-19 en het stijgende aantal besmettingen, waarom zou je de gezondheid en het welzijn van de mensen van deze stad in gevaar brengen?" schreef Rease. Ze heeft nog geen antwoord gekregen.

 

Bron: The Washington Post (USA)

Vertaling: Edwin VC


«   »