Kopen » Nieuws » Tegenstrijdige Nederlandse berichtgeving rondom mondkapjes

Tegenstrijdige Nederlandse berichtgeving rondom mondkapjes

Gepubliceerd op 31 juli 2020 om 08:05

In deze tijd van 'nepnieuws' en 'complotdenken' willen we zeker voorzichtig zijn in hoe we het nieuws brengen. Maar we hebben even lang na moeten denken over hoe we de keuzes binnen Nederland rondom mondkapjes moeten duiden en willen toch een poging doen om de huidige keuzes met extra informatie te onderbouwen. Nederland kies voor geen bredere landelijke mondkapjes richtlijnen en stelt dat lokale overheden wel kunnen 'experimenteren' met een bredere verplichting voor mondkapjes.

Bij woorden van het RIVM 'is er niet wetenschappelijk aangetoond dat mondkapjes extra bescherming bieden'. Deze conclusie wordt onderbouwd door een Noors wetenschappelijk onderzoek. Opvallend is dat inderdaad ook Noorwegen één van de weinige landing in Europa is die geen of weinig verplichtingen heeft ingevoerd rondom mondkapjes. Het zou het RIVM sieren om ook de onderzoeken aan te halen van de landen die wel positief zijn over de inzet van mondkapjes in de strijd tegen het corona virus.

Tussen de regels door kunnen we overigens concluderen dat de Nederlandse beleidsmakers op dit moment stellen dat met het lage aantal besmettingen in Nederland de bijdrage van een mondkapjes in het voorkomen van nieuwe besmettingen minimaal is. En daar val wat voor te zeggen natuurlijk. Als de kans heel klein is dat je überhaupt iemand tegen komt die besmet is in een gesloten ruimte waar je geen 1,5 meter afstand kan houden, dan is het invoeren van een landelijke verplichting voor mondkapjes inderdaad onevenredig zwaar.

Dit verklaart ook waarom het dan wel zinvol is om lokale richtlijnen aan te scherpen in de gebieden waar wel relatief veel besmettingen bekend zijn. Er zijn wel degelijk studies bekend bij het RIVM die wel aantonen dat mondkapjes de kans op besmetting kunnen verkleinen. Dus als de kans op besmetting groter wordt dan zal ook de kansberekening voor het nut van mondkapjes anders uitkomen en blijkt het wel degelijk een goede extra maatregel in het terugbrengen van het aantal nieuwe besmettingen. Daarmee is dan ook niet uitgesloten dat Nederland op een later moment alsnog het landelijke mondkapjes beleid zal aanscherpen.

Wij Nederlanders zijn toch een beetje terughoudend als het gaat om het moeten aanpassen van ons uiterlijk vertoon en comfort, waar dit in andere landen om ons heen sneller wordt geaccepteerd. De acceptatie van mondkapjes zal nog in onze cultuur moeten slijten. En gelukkig is er ook al keuze in welke mondkapjes het beste bij jouw persoonlijkheid passen.

 

Tot slot zijn wij altijd al van mening geweest dat een mondkapjes alleen echt effectief kan zijn bij het juiste gebruik. Daarvoor hebben we een aantal richtlijnen opgesteld, zie onze 'Gouden regels voor het gebruik van mondkapjes'.

 

GOUDEN REGELS VOOR GEBRUIK MONDKAPJES

  • Gebruik geen mondkapjes die zijn bedoeld voor de medische sector zodat ook die beschikbaarheid kan worden gegarandeerd.
  • Gebruik mondkapjes die goed aansluiten over en rond de neus, mond en de kin.
  • Zorg dat het mondkapje goed blijft zitten zodat de aanraking met de handen tijdens het dragen wordt geminimaliseerd. Hiermee voorkom je de extra verspreiding via de handen.
  • Was of reinig de handen goed voordat je een mondkapje opzet of afneemt.
  • Als je het mondkapje afneemt doe dit via de oorlussen of hoofdband om wederom het contact tussen de handen en het mondkapje te minimaliseren.
  • Gebruik een mondkapje alleen als het echt nodig is, een goed mondkapje belemmerd ook de inname van zuurstof.
  • Gebruik een mondkapje maximaal 4 uur achtereen en zorg daarna voor een verschoning.
  • Berg een herbruikbaar mondkapje goed op zodat deze niet in aanraking komt met bijvoorbeeld de schone mondkapjes en andere voorwerpen in de zak, jas of tas.
  • En kies voor een leuk mondkapje, dat maakt deze wereld dan weer net iets mooier. 😉

«   »