Kopen » Nieuws » De mondkapjes discussie in Nederland wordt vervolgd...

De mondkapjes discussie in Nederland wordt vervolgd...

Gepubliceerd op 2 oktober 2020 om 21:07

Net als Nederland een beetje warm kijkt te lopen voor de mondkapjes - en dit zelfs makkelijker geaccepteerd lijkt te worden dan we met zijn allen misschien hadden verwacht - komt er vanuit de Nederlandse bestuurslagen toch nog weer wat ruis op de lijn.

 

Vanuit het kabinet is deze weel duidelijk uitgesproken dat mondkapjes op landelijk niveau 'ten strengste worden geadviseerd' in een poging om de huidige trend van oplopende besmettingsgraden te breken. En om ons heen zien we ook steeds meer mensen die de straat op gaan en gaan winkelen met een mondkapje op.

 

Op vrijdag 2 oktober kwam de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weer in het nieuws. Jaap van Dissel heeft nogmaals uitgesproken bij de NOS dat hij geen toegevoegde waarde ziet in het dragen van mondkapjes. Daarbij blijft hij op het standpunt dat de mondkapjes weinig tot geen effect hebben als iedereen zich aan de bestaande maatregelen houdt. En dat is natuurlijk waar, want dan is de kans op besmetting sowieso al klein.

 

Maar deze theorieën en onderzoeken komen vooral uit de Scandinavische landen, die binnen Europa de laagste bevolkingsdichtheid kennen. Nederland heeft daarentegen de hoogste bevolkingsdichtheid binnen Europa. Dan nog steeds zou het mogelijk moeten zijn om ons netjes aan de regels te houden natuurlijk, ook al kom je elkaar veel eerder tegen. En de meeste Nederlanders zullen dat ook doen. Maar als we bijvoorbeeld boodschappen gaan doen of bijvoorbeeld toch nog van een stuk cultuur willen genieten, dan hebben we het gewoon niet altijd in de hand.

 

Ongevraagd zal de 1,5 meter toch snel in de verdrukking komen, zelfs als je heel erg je best doet. Met zoveel mensen bij elkaar heb je het niet altijd in eigen hand. En dan blijkt dat een mondkapje wel degelijk een toegevoegde waarde heeft in het voorkomen van extra besmettingen. Ook al is het maar omdat we onszelf veel meer bewust zijn van de situatie.

 

Wellicht als we nu al laten zien dat we dit goed op kunnen pakken zonder een verplichting om mondkapjes te dragen hoeft het ook niet zover te komen en mogen we die keuze zelf blijven maken. En zullen veel mensen het dragen van een mondkapje juiste als een comfort blijven ervaren in plaats van een opgelegde maatregel.

 

Bron: nu.nl

Afbeelding: De Limburger/ANP/Sem van der Wal


«   »