Kopen » Nieuws » Einde Corona crisis in zicht? Paar kanttekeningen

Einde Corona crisis in zicht? Paar kanttekeningen

Gepubliceerd op 15 november 2020 om 19:40

We worden vrolijk van alle berichten om ons heen. Iets meer politieke rust op het wereld toneel. Er is een Corona vaccin ontwikkeld met een effectiviteit van 90%. En in Nederland is een daling te zien van het aantal gemeten positieve besmettingen. Ook wij willen niets liever dan dat het voorbij is.

 

Maar we willen ook realistisch blijven en we blijven goed kijken naar wat er om ons geen gebeurd. En daar viel ons wat op.

In een gesprek op BNR* met Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur voor de Gezondheidszorg en lid van het RedTeam, worden de huidige cijfers in Nederland wel een beetje genuanceerd. Enerzijds wordt de daling van het aantal besmettingen toegewezen aan een mogelijk herfstvakantie-effect. Hierdoor zijn de scholen een week dicht geweest en mogelijk zijn hierdoor minder mensen besmet geraakt. Mocht dit effect aangetoond kunnen worden, dan wordt hiermee ook het advies van het RedTeam om de scholen nog een keer voor minimaal 2 weken te sluiten onderbouwd.

Anderzijds geeft dhr. Schellekens ook aan dat er sinds een aantal weken commerciële Corona-sneltesten worden uitgevoerd, danwel op verschillende locaties door het hele land en bij bedrijven die hun personeel laten testen. Maar deze resultaten worden niet terug gemeld aan het RIVM. De cijfers van het RIVM die we deze weken krijgen en misschien voor waar aan nemen, die zijn dus onvolledig. En uiteindelijk hebben we en kunnen we geen goed beeld meer vormen van de werkelijke besmettingsgraad, anders dan de ziekenhuis opnames die wel nog steeds centraal worden geregistreerd.

Daarnaast is het inmiddels wel duidelijk geworden dan de resultaten van het eerste beschikbare vaccin natuurlijk geweldig zijn. Maar we moeten ook realistisch blijven en en ons realiseren dat er nog een enorme klus voor ons ligt om dit vaccin ook voor iedereen geproduceerd en beschikbaar te krijgen - zeker omdat het ook nog eens vervoerd en bewaard moet worden op een temperatuur van -80 graden Celsius. Daarnaast is nog onbekend hoe lang het vaccin effectief blijft na toediening. De tijd zal het leren.

Kortom, er is veel om positief over te zijn en te blijven, maar dus ook realistisch.

 

Bron: BNR (*beluister de uitzending zoals die word aangebonden op deze pagina)

Bron: RTL Nieuws

Afbeelding: eenvandaag


«   »