Kopen » Nieuws » Mondkapjesplicht gaat vanaf dinsdag dan toch écht in: boete is 95 euro

Mondkapjesplicht gaat vanaf dinsdag dan toch écht in: boete is 95 euro

Gepubliceerd op 11 december 2020 om 15:54

Negen maanden na de uitbraak van het coronavirus krijgen we in Nederland dan toch echt een mondkapjesplicht. De Tweede Kamer had tot vandaag de tijd om een stokje te steken voor de nieuwe coronamaatregel, maar deed dat niet. Wie vanaf dinsdag 1 december geen mondkapje draagt, kan een boete krijgen van 95 euro.

Nu is het nog een dringend advies, maar vanaf 1 december kom je er niet meer mee weg als je in een publieke binnenruimtes géén mondkapje draagt. Dat geldt voor iedereen vanaf 13 jaar.

'De hemel niet zien'

Publieke binnenruimtes zijn alle ruimtes waarbij je 'de hemel niet kunt zien'. Denk aan: winkels, musea, restaurants, theaters en concertzalen. Maar ook stations en luchthavens. Als je in zo'n ruimte bent: mondkapje op. Zit je op een stoel, dan mag het kapje af. Ga je tussendoor even naar het toilet, dan moet het mondmasker weer op.

Voor wie het vergeten is: de niet-medische mondkapjes moeten zowel de mond als neus bedekken. Ook in het onderwijs moet het mondkapje op als leraren en leerlingen door het gebouw lopen. Tijdens de les mag-ie dan weer af. 

Uitzonderingen

Er zijn wel uitzonderingen. Sekswerkers en iedereen die een gebedshuis bezoekt, hoeven geen mondkapje op. En ook op werk in kantoren is een mondkapje niet verplicht, maar werkgevers kunnen wel regels opstellen.

Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

De verplichting geldt ook niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen. En het hoeft ook niet te worden gedragen bij het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

De pas afsnijden

Vandaag was de laatste dag dat de Tweede Kamer een stokje kon steken voor de invoering van de plicht. De Partij voor de Dieren en Kamerlid Wybren van Haga hadden nog wel moties ingediend om de mondkapjesplicht de pas af te snijden, maar die kregen niet voldoende steun.

Wel had de Kamer nog zorgen over de praktische uitvoering van de plicht. Zo wil SP-Kamerlid Maarten Hijink weten wanneer die weer kan worden opgeheven. Ook moeten er 'eenduidige ondersteuning en regels' komen voor mensen die geen mondkapje kúnnen dragen vanwege een beperking of ziekte, vindt Hijink.

Zeker drie maanden

Beide voorstellen werden gesteund door een meerderheid van de Kamer. De mondkapjesplicht gaat in ieder geval voor drie maanden gelden. In het openbaar vervoer is een mondkapje al maanden verplicht: de vervoerbedrijven konden dat gewoon opnemen in hun huisregels.

 

Bron: rtlnieuws https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5199497/mondkapje-plicht-verplicht-wet-boete-corona-maatregelen-95-euro


«   »