Kopen » Nieuws » Uitbreiding advies gebruik mondkapjes

Uitbreiding advies gebruik mondkapjes

Gepubliceerd op 14 januari 2022 om 20:29

Vandaag de eerste persconferentie met de nieuwe minister van volksgezondheid Ernst Kuipers. Gelukkig weer een aantal versoepelingen te melden, maar dus ook een aangescherpt advies voor het gebruik van mondkapjes. We kennen dus een Mondkapjes-plicht en een Mondkapjes-advies.

Mondkapjes-plicht

Mondkapjes blijven op de volgende plaatsen verplicht

  • in het openbaar vervoer
  • op vliegvelden
  • in vliegtuigen
  • in publieke binnenruimten
  • evenementen binnen

Ook in het basis- en middelbaar onderwijs moeten leerlingen boven groep zes en docenten bij verplaatsingen een mondmasker dragen.

Nu het hoger onderwijs weer opengaat, is het ook daar weer verplicht een mondkapje te dragen. Studenten moeten het masker op bij verplaatsing door de school en ook als ze ergens zitten of staan. Met de heropening van de contactberoepen geldt ook daar de mondkapjesplicht.

De mondkapjesplicht staat ook nog het gebruik van onze Vrolijke Mondkapjes toe, ook wanneer het optionele filter niet wordt gebruikt. Net als elk ander (zelfgemaakt) mondkapje van katoen.

Mondkapjes-advies

Daarbovenop komt nu dus het advies bij om het masker ook te dragen in drukke publieke buitenruimtes en op de werkvloer wanneer het lastig is om voldoende afstand te houden.

"Draag ze in drukke straten, draag ze op het werk. Draag ze rond het sporten en in het onderwijs", zei minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid). "Dat is met de huidige cijfers echt verstandig."

Ook dit mogen nog steeds (zelfgemaakt) mondkapje van katoen zijn. Er wordt wel een voorkeur uitgesproken voor Medische mondkapjes van het type II-R of type II. Maar dit wordt niet gehandhaafd.

Onze mening

Wij zijn geen medisch specialisten en we zullen ook geen claims verkondigen dat onze mondkapjes voldoen aan de de medische eisen. Maar op basis van gezond verstand zijn wel van mening dan onze mondkapjes op basis van 2 lagen stevig katoen en een goede pasvorm ook gewoon een goede bescherming bieden tegen het verspreiden van besmettingen en oplopen van besmettingen.

Daarnaast kan optioneel een filter (meegeleverd) worden gebruikt wat dezelfde eigenschappen bevat van een medisch mondkapje - of je zou zelf een medisch mondkapje kunnen gebruiken als filter in ons Vrolijke Mondkapje 😉.

Wij van WC-Eend zijn wij van mening dat

  • Medische mondkapjes minder vrolijk zijn
  • Medische mondkapjes resulteren in meer afval, helemaal als ze niet goed worden opgeruimd
  • Medische mondkapjes meer milieubelastend zijn dan onze wasbare/herbruikbare mondkapjes

 

Maargoed - vooralsnog mogen onze mondkapjes dus ook nog gewoon worden verkocht en gebruikt, zelf als onderdeel van de mondkapjesplicht. De keuze ligt bij u. En we respecteren de keuze voor alsnog de Medische mondkapjes natuurlijk.

Gebruikersverhaal

Eén gezin uit ons team heeft deze afgelopen kerstvakantie gebruikt om familie op te zoeken in de Verenigde Staten. Ondanks dat het aantal besmettingen in de Verenigde Staten nog veel harder oploopt dan in Nederland - zoals ook opgemerkt door Ernst Kuipers - is het overgrote deel van de Economie daar nog wel gewoon open, inclusief de horeca en cultuursector.

Daar heeft dit gezin dan ook dankbaar gebruik van gemaakt. Weliswaar moet dan ook overal een mondkapje worden gedragen, maar ze zijn naar musea geweest, hebben een aantal films gezien, hebben op de tribune bij een ijshockey wedstrijd gezeten, hebben het openbaar vervoer gebruikt en ze geregeld lekker uit eten geweest. En ook in het vliegtuig hebben ze onze mondkapjes gebruikt.

Gelukkig heeft niemand tijdens deze reis een besmetting opgelopen. Dus een conclusie zou kunnen zijn dan 'onze' mondkapjes ook gewoon een gedegen bescherming bieden.

 

Afbeelding: Mixify


«   »