Kopen » Veelgestelde Vragen » Tips voor gebruik filters

Tips voor het gebruik van de vervangbare filters

Wij vinden het belangrijk om de optie aan te bieden voor het gebruik van een extra filter in het mondkapje. Daarbij maken we het onszelf niet makkelijk, want we willen ook dat onze mondkapjes gebruikt kunnen worden, en dus gewassen kunnen worden. Het filtermateriaal is niet geschikt om gewassen te worden.

Het gebruikt van de filters die wij aanbieden is echt optioneel. Ook als er geen filter wordt gebruikt zal het katoenen mondkapje een beschermende werking hebben. Veel adviezen in Nederland gaan ook uit van een (zelfgemaakt) mondkapje van 100% katoen zoals die van ons. En ons mondkapje bestaat dus al standaard uit 2 lagen katoen. Om dus nog extra bescherming toe voegen kan het filter worden gebruikt.

De uitdaging was dus een mondkapje te maken die het uitnemen en opnieuw toevoegen van een filter mogelijk maakt zonder dat daarbij extra middelen nodig zijn, zoals een naald & draad, een naaimachine of ander gereedschap. We denken dat te hebben gevonden in het huidige ontwerp. Maar daarbij kan het wel gebeuren dat op de momenten dat het mondkapje niet wordt gedragen het filter van plaats veranderd. Hierbij een aantal tips om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

  • Filter bovenin plaatsen
    De meeste luchtverplaatsing vindt plaats rond de neus en de mond, dus daar wil je het meeste filtereffect hebben om de  kans op besmetting te verkleinen. Rondom de kin zal de filterende werking minder zijn.

  • Montage neusbrug
    Zorg ervoor dat de neusbrug goed wordt gemonteerd en duidelijk de vorm van de neus aanneemt. Door de kromming zal het filter beter op zijn plek blijven zitten, ook als het mondkapje niet wordt gedragen.

  • Vouw het mondkapje dubbel bij opbergen
    Als je het mondkapje af hebt gedaan en nog een keer wilt gebruiken, vouw het mondkapje dan dubbel door de oorlussen naar elkaar toe brengen. De neusbrug zal hierbij een beetje meebewegen. In deze positie zal het filter zoveel mogelijk op zijn plek blijven zitten. Pas de neusbrug weer aan bij het opnieuw opzetten zodat deze comfortabel over de neus zit.


⚠ BELANGRIJK: Zorg ervoor dat de handen zijn gewassen of zijn ontsmet voordat je het mondkapje opzet, afzet of dus de neusbrug of het filter gaat aanpassen.

Opmerking: De filters werken van zichzelf niet samen met een strook klittenband, dus dit is helaas geen optie om het filter vast te zetten.